Xbox Series X Review – Η πιο δυνατή κονσόλα της νέας γενιάς, 4 μήνες μετά


Έχοντας αίσια κλείσει κάτι πάνω από 4 μήνες από την κυκλοφορία της νέας γενιάς κονσολών της Microsoft, εμείς, όπως και οι πλειονότητα των gamers, μέχρι πρόσφατα δεν είχαμε καταφέρει να πάρουμε στα χέρια μας κάποια από τις καινούριες κονσόλες για να τεστάρουμε εν δράσει. Λίγο χάρη στους scalpers που έκαναν πάρτι, λίγο χάρη στο κόλλημα που έχουν φάει τα εργοστάσια της AMD, λίγο χάρη στην πανδημία, τίποτα δεν μοιάζει να είναι με το μέρος μας, όπως και να έχει. Και ενώ οι παραγγελίες μας για τις νέες κονσόλες είναι κολλημένες στο «Υπό Επεξεργασία» από όταν τις υποβάλλαμε, η Microsoft Hellas μας βοήθησε να πάρουμε στα χέρια μας ένα πολυπόθητο Series X για να δοκιμάσουμε σε πραγματικές συνθήκες.

To timing δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερο, αφού ενώ δεν βλέπουμε η αγορά να πλημμυρίζει σύντομα με next-gen κονσόλες, αρκετά είναι τα τεμάχια που έχουν αρχίσει δειλά δειλά να βγαίνουν στην αγορά, λίγα κομμάτια σε διαθεσιμότητα την φορά. Ταυτόχρονα, με το lockdown να μοιάζει πραγματικά ατελείωτο, πολλοί είναι αυτοί που ετοιμάζονται να επενδύσουν σε ένα νέο gaming machine. Μη νομίζετε ότι δεν σας βλέπω εσάς που ξημεροβραδιάζεστε στο Series X product page στο Πλαίσιο.. You know who you are.

Xbox Series X Review - Η πιο δυνατή κονσόλα της νέας γενιάς, 4 μήνες μετά 1

Εμφάνιση

Ας αρχίσουμε από τα πιο απλά. Ναι, είναι ένα ορθογώνιο. Ναι, μοιάζει με ψυγείο. Έχουμε γελάσει με τα memes και η Microsoft το έκανε όντως πραγματικότητα. Επίσης είναι η πιο όμορφη από τις νέες κονσόλες, και δεν με νοιάζει τι λέτε. Κοφτές γραμμές, matte σκούρο γκρι προς το μαύρο χρώμα, οπές εξαερισμού στην «οροφή» της κατασκευής για εξαερισμό, με πράσινες λεπτομέρειες βαμμένες στο εσωτερικό τους, because branding is everything, clicky κουμπιά τροφοδοσίας, eject και pairing, τα οποία θες να τα πατάς μόνο και μόνο επειδή είναι απίστευτα satisfying το click. To build quality φωνάζει «ποιότητα». To design κάνει ξεκάθαρο ότι το Series X είναι ένα big boy/girl gaming machine, και η ποιότητα κατασκευής ενισχύει την άποψη αυτή.

Το Series X σίγουρα είναι μια κονσόλα που στοχεύει να είναι διακριτική, και αυτό δεν πηγάζει μόνο από την τελείως αθόρυβη φύση της. Αν και το σχήμα της είναι κάπως ανορθόδοξο για συμβατική κονσόλα, το μέγεθος της είναι σίγουρα μικρότερο απ’ ότι περιμένεις, όταν την βλέπεις σε φωτογραφίες ή σε unboxings (30 εκατοστά ύψος, 15.1 εκατοστά πλάτος και βάθος) και ενώ χάρη στην μινιμαλιστική αισθητική της ταιριάζει εύκολα σε οποιοδήποτε μοντέρνο setup ή σαλόνι, αν θες μπορείς άνετα να την «κρύψεις» πίσω από την τηλεόραση, αν έχεις αρκετό χώρο. Απλά σιγουρέψου, ότι θα υπάρχει τρόπος να εξαερίζεται.

Στο κάτω μέρος της κονσόλας υπάρχει η στρογγυλή βάση, πάνω στην οποία στηρίζεται η κατασκευή, ώστε να μην ακουμπάει στο έπιπλο με τις γωνίες της. Αυτό, σε συνδυασμό με τον εξαερισμό που βρίσκεται στην απέναντι πλευρά σημαίνει, πως ο intended από τους κατασκευαστές προσανατολισμός είναι ο κάθετος. Βέβαια, υπάρχουν και «ποδαράκια» στην δεξιά πλευρά της κονσόλας, ώστε να μπορείτε να την βάλετε και οριζόντια χωρίς κάποιο πρόβλημα.

Μέσα στο κουτί, εκτός από το Series X, βρίσκουμε το καλώδιο τροφοδοσίας, ένα καλώδιο HDMI 2.1 με μήκος 2 μέτρων και επιχρυσωμένες άκρες υψηλής κατασκευαστικής ποιότητας, καθώς και το νέο χειριστήριο, για το οποίο θα μιλήσουμε στην συνέχεια. Να αναφέρουμε, ότι το unboxing experience – αν και δεν θα κάνουμε τον κόπο να κάνουμε unbox προς το παρόν, μιας και κατά πάσα πιθανότητα ήδη θα έχετε δει – είναι ίσως το καλύτερο αυτής της γενιάς, δεν υπάρχει καθόλου περιττός χώρος στην συσκευασία, και το presentation είναι επίσης top notch.

Στην πίσω πλευρά της κονσόλας βλέπουμε 2 υψηλής ταχύτητας θύρες USB, θύρα σύνδεσης ethernet, θύρα τροφοδοσίας και μία έξοδο HDMI, ενώ απουσιάζει η είσοδος HDMI που είχαμε μέχρι και το Xbox One S, αν και δεν πιστεύω πως υπήρχε κάποιος λόγος να την χρησιμοποιήσεις στην Ελλάδα ούτως ή άλλως. Επίσης, υπάρχει η θύρα επέκτασης αποθηκευτικού χώρου, όπου συνδέεται ο εξωτερικός Seagate SSD που πωλείται ξεχωριστά, και συνδέεται απευθείας πάνω σε ένα PCIe lane της μητρικής, απολαμβάνοντας ίδιες ταχύτητας ανάγνωσης και εγγραφής με τον on-board NVMe. Πάνω από όλα αυτά, βλέπουμε μια θύρα Kensington Lock και στη κορυφή της κονσόλας ένα handle για την ευκολία της μεταφοράς της κονσόλας. Στο μπροστινό μέρος υπάρχει μία ακόμη θύρα σύνδεσης USB, καθώς και το Blu-Ray disc reader.

Xbox Series X Review - Η πιο δυνατή κονσόλα της νέας γενιάς, 4 μήνες μετά 3

Απόδοση

Το άλμα από την προηγούμενη γενιά σε αυτήν είναι πολύ μεγαλύτερο τεχνολογικά από οποιαδήποτε άλλη μετάβαση από γενιά σε γενιά. Το hardware του Xbox One, σε σύγκριση με το Series X, παρουσιάζει γιγαντιαία διαφορά στην απόδοση του. Η διαφορά στην ταχύτητα είναι εμφανής από το dashboard και μόνο, όπου ενώ το One δυσκολεύεται λίγο να φορτώσει όλα τα διαφορετικά tiles, το Series X τα έχει ήδη έτοιμα με το που πατήσεις το Home. Ο υψηλής ταχύτητας NVMe SSD, σε συνδυασμό με τα 6GB RAM, τα οποία είναι μονίμως αφοσιωμένα στο να κάνουν το λειτουργικό σύστημα του Series X να τρέχει απροβλημάτιστα, πραγματικά κάνουν την διαφορά.

Όσον αφορά στο gaming, το Series X αντιμετώπιζε με ευκολία ό,τι κι αν του έριχνα, τρέχοντας όσα παιχνίδια το υποστήριζαν σε Native 4K με HDR, και ίσως και με παραπάνω από 60fps, αν υποστήριζε κάτι τέτοιο το monitor μου. Με το που ανοίξεις κάποιο game το οποίο έχει λάβει Series X|S enhancement, απευθείας καταλαβαίνεις ότι στην νέα γενιά αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο προοριζόταν να τρέξει το εκάστοτε game. Μεγάλο ρόλο στο να κυλούν όλα ομαλά σε αυτό το κομμάτι σίγουρα διαδραματίζει η νέα τεχνολογία Xbox Velocity Architecture, η οποία κάνει τις ταχύτητες επικοινωνίας ανάμεσα σε κάθε ξεχωριστό component των Series X|S να γίνεται με ακόμα μεγαλύτερες ταχύτητες από αυτές που επιτρέπουν οι κοινότυποι NVMe και RAM συνδυασμοί υψηλής ταχύτητας.

Το Gears 5, που κατά πάσα πιθανότητα είναι και το καλύτερα optimized game για τις νέες κονσόλες, τρέχει σαν όνειρο. Παρομοίως και το Valhalla, στο οποίο το open world πραγματικά μοιάζει πιο αληθινό απ’ ότι θα έπρεπε να είναι δυνατόν. Το αποκορύφωμα είναι, πως το Series X καταφέρνει να τρέξει ακόμη και το Cyberpunk 2077 σε σταθερά 60fps, σε ανάλυση μεγαλύτερη από 1080p (σε Performace mode), την ίδια στιγμή που Gaming PCs της διπλάσιας ή ακόμη και τριπλάσιας τιμής δυσκολεύονται να χτυπήσουν τα νούμερα αυτά. Συγκλονιστικό value for money για 4K gaming με 500 μόλις ευρώ. Στις πρόσθετες δυνατότητες περιλαμβάνεται η τεχνολογία FreeSync για την εξάλειψη του tearing της εικόνας, καθώς και το Dolby Atmos & Dolby Vision.

Xbox Series X Review - Η πιο δυνατή κονσόλα της νέας γενιάς, 4 μήνες μετά 4

Το Ray Tracing, ακόμα και με τα λίγα παιχνίδια που το υποστηρίζουν στις κονσόλες προς στιγμήν, προσφέρει εκπληκτική αίσθηση ρεαλισμού, παραδόξως χωρίς να έχει ιδιαίτερο αντίκτυπο στην απόδοση του υπόλοιπου παιχνιδιού. Το Medium έτρεχε σταθερά σε 4K 30fps με το Ray Tracing να προσδίδει μία ακόμα πιο cinematic πινελιά στην ατμόσφαιρα, ενώ το Black Ops: Cold War χρησιμοποιούσε την νέα τεχνολογία αποτελεσματικά, ώστε να δίνει «κίνηση» και στο πιο στατικό map, μέσω των νέων animation στις σκιές, δίχως το παραμικρό frame drop – πράγμα σχεδόν ανήκουστο για τον συγκεκριμένο τίτλο. Με το Smart Delivery σε συνδυασμό με το Network Transfer από το Xbox One μου, τα games που είχα ήδη εγκατεστημένα στην προηγούμενη κονσόλα μεταφέρθηκαν – στην συμβατή με την νέα κονσόλα έκδοση πάντα – με μεγάλες ταχύτητες στην νέα μέσω LAN, παρακάμπτοντας τα όρια ταχύτητας από τους τοπικούς παρόχους δικτύου. Το μόνο πρόσθετο που χρειάστηκε να κατεβάσω ως update ήταν τα «πακέτα» που περιείχαν τα texture packs υψηλής ανάλυσης.

Ένα από τα μεγαλύτερα selling points του Series X, έναντι του ανταγωνισμού, είναι η δυνατότητα Quick Resume. Το Quick Resume ουσιαστικά σου επιτρέπει να εναλλάσσεις τα games τα οποία έχεις «ανοιχτά», ξεκινώντας την επόμενη φορά που θα ανοίξεις κάποιο game από το σημείο που το άφησες την προηγούμενη φορά· παρακάμπτοντας με λίγα λόγια τα loading screens, καθώς και την ανάγκη του save. Αυτό επιτυγχάνεται κάνοντας ένα “dump” του game state στον NVMe της κονσόλας, προστατεύοντας δηλαδή την κατάσταση του παιχνιδιού ακόμα και μετά το κλείσιμο του συστήματος. Το Quick Resume πράγματι δουλεύει πολύ αποτελεσματικά, με τίτλους οι οποίοι θα χρειάζονταν περίπου 3-4 λεπτά (στην καλύτερη) στο Xbox One για να ανοίξουν σε playable κατάσταση, να βρίσκονται στο ίδιο σημείο στο Series X σε λιγότερο από 1 λεπτό. Βέβαια, δεν ξέρουμε πόσα games μπορείς να έχεις στο rotation μέχρι να ξεμείνει από χώρο το Series X, κάτι το οποίο φαντάζομαι θα εξαρτάται και από τον ελεύθερο χώρο που είναι διαθέσιμος στον NVMe της κονσόλας. Ωστόσο, από την δική μου εμπειρία, το Quick Resume δουλεύει άψογα με τουλάχιστον 4 παιχνίδια στο rotation. Κατά τους πρώτους μήνες της κυκλοφορίας, πολλοί ήταν αυτοί που είχαν αναφέρει μια γενική αστάθεια στην λειτουργία του Quick Resume. Αν και τέτοια μικροπροβλήματα είναι λογικό να υπάρχουν κατά τα πρώτα βήματα μιας νέας τεχνολογίας, φυσικά διορθώνονται με τον καιρό, και προσωπικά παρατήρησα πως δεν έχει τόσο να κάνει με το feature καθαυτό, όσο με το εκάστοτε game. Τo Black Ops: Cold War για παράδειγμα, δεν ήθελε σε καμία περίπτωση να συνεργαστεί με το Quick Resume, και με το που άνοιγα κάποιο άλλο game, έκλεινε εντελώς. Είναι κατανοητό, φυσικά, πως ένα multiplayer game δεν είναι δυνατό να χρησιμοποιεί με τον ίδιο τρόπο λειτουργίες που προορίζονται κυρίως για single player τίτλους, όπως επίσης και ότι δεν είναι όλα τα games ακόμη πλήρως optimized για τις νέες κονσόλες· για την ακρίβεια τα περισσότερα δεν έχουν λάβει καν next-gen upgrade από τους developers.. Κάθε αρχή και δύσκολη!

Καλά όλα αυτά, αλλά το πιο συνταρακτικό για μένα δεν είναι τόσο οι αποδόσεις της κονσόλας στο gaming, σχετικά με αυτό είχαμε μια καλή ιδέα πώς θα είναι, ήδη από τα specs και μόνο. Αυτό που θεωρώ εγώ αξιοθαύμαστο είναι πως έκανε όλα τα παραπάνω εντελώς αθόρυβα. Είναι πραγματικά απίστευτο το πόσο ήσυχο είναι το Series X! Καμιά φορά μάλιστα ξεχνούσα ακόμα κι ότι ήταν ανοιχτό. Υπό όση πίεση κι αν βρισκόταν, όποιο game κι αν έτρεχε, σε οποιαδήποτε ανάλυση, ούτε ανέβαζε ένταση σε ήχο, ούτε θερμοκρασίες. Το βράδυ δε, την ώρα που συνήθως το αφήνεις να κατεβάσει τα νέα updates και όλα τα σχετικά, δίχως τον γνώριμο ήχο του μηχανικού σκληρού να λειτουργεί όπως στο One, o μόνος τρόπος να κοιτάξω αν λειτουργούσε, ήταν να περάσω το χέρι μου πάνω από τον εξαερισμό στο πάνω μέρος, από όπου πάντα έβγαινε ζεστός αέρας.

Xbox Series X Review - Η πιο δυνατή κονσόλα της νέας γενιάς, 4 μήνες μετά 5

To χειριστήριο

To χειριστήριο που έρχεται στο κουτί των Series X|S, ενώ δεν έχει υποστεί μεγάλες αλλαγές από το κλασικό πλέον εργονομικό design του χειριστηρίου του Xbox One, έχει υποστεί κάποιες μικρές μετατροπές, ώστε να ενισχυθεί η εργονομική του φύση για άτομα με μεγαλύτερες παλάμες. Ως άτομο με μικρές παλάμες, μπορώ να πω πως αν και μου πήρες λίγη ώρα να συνηθίσω την νέα κατανομή του βάρους του χειριστηρίου (από το body που ήταν στο One προς τα handles στα Series X|S), θεωρώ ότι είναι ίσως πιο βολικό και για μικρότερα χέρια, αφού το βάρος πλέον δεν τραβάει το χειριστήριο πίσω από τα σημεία απ’ όπου το πιάνεις, αλλά το κάνει να κάθεται με μεγαλύτερη σιγουριά πάνω στις παλάμες, για σιγουρότερο grip. Στο αποτελεσματικότερο grip βοηθάει απίστευτα το texture που υπάρχει σχεδόν σε όλο το πίσω μέρος του χειριστηρίου, από το κάτω μέρος των λαβών, μέχρι και το κέντρο του κορμού του χειριστηρίου λίγο πιο κάτω από το battery pack, ενώ υπάρχει και στα bumpers και τα triggers, τα οποία έχουν στρογγυλοποιηθεί ελάχιστα στο σχήμα τους. Το εν λόγω texture, το οποίο βασίζεται σε ένα μοτίβο με κουκίδες σε συνδυασμό με την matte επικάλυψη της μπροστά πλευράς του χειριστηρίου, επιτυγχάνει το χειριστήριο να μην γλιστράει σχεδόν καθόλου από το χέρι, ακόμα και γι’ αυτούς που έχουν την ατυχία να ιδρώνουν.

Στην μπροστινή όψη του υπάρχουν φυσικά οι δύο αναλογικοί μοχλοί με concave σχήμα για την επαφή στο χέρι, τα ABXY κουμπιά τα οποία πλέον προσφέρουν πιο έντονη αίσθηση πατήματος, το πολλαπλών κατευθύνσεων D-Pad κυκλικού σχήματος, ενώ κάτω από τα κουμπιά View και Menu, έχει προστεθεί ένα Share button, το οποίο με μονό πάτημα τραβάει screenshot, και με κρατημένο καταγράφει τα τελευταία 30 δευτερόλεπτα του παιχνιδιού. Το Share button είναι από τα μεγαλύτερα quality of life improvements· κυριολεκτικά μου έλυσε τα χέρια κατά την καταγραφή στιγμιότυπων για το review του Medium. Επίσης, το νέο χειριστήριο συνεχίζει να δέχεται ΑΑ μπαταρίες, αλλά λειτουργεί φυσικά και με το επαναφορτιζόμενο battery pack, το οποίο πωλείται ξεχωριστά. Η θύρα σύνδεσης για την φόρτιση (ή ενσύρματη χρήση) είναι πλέον USB-C. Τεράστια αναβάθμιση αποτελούν και τα νέα vibration rotors, τα οποία είναι υψηλότερης ποιότητας σε σχέση με τα προηγούμενα χειριστήρια και μεγαλύτερα σε αριθμό, αφού βρίσκονται ακόμα και στα triggers.

To design του χειριστηρίου ακολουθεί πιστά το design language του Series X, με κομψές γραμμές και μινιμαλιστικό σχεδιασμό, με το ίδιο matte φινίρισμα. Παρά το γεγονός ότι μαζεύει περισσότερα δακτυλικά αποτυπώματα κι από τον καλύτερο detective, παραμένει απίστευτα sleek. Οι δυνατότητες που έχουν έρθει από τα επαγγελματικού επιπέδου Elite controllers είναι καλοδεχούμενες προσθήκες, ενώ η αποδοτικότητα ανεβαίνει χάρη στο dynamic latency input, το οποίο μειώνει το “lag” στην μεταφορά πληροφοριών από το χειριστήριο στην κονσόλα. Την ίδια στιγμή, το νέο χειριστήριο είναι backwards compatible με Xbox One κονσόλες, ενώ μπορεί να συνδεθεί και μέσω bluetooth με το PC ή το κινητό σας.

Xbox Series X Review - Η πιο δυνατή κονσόλα της νέας γενιάς, 4 μήνες μετά 6

Εμπειρία

Η Microsoft έχει βγει από τον δρόμο της για να σιγουρευτεί, πως η μετάβαση από την μία γενιά στην άλλη είναι όσο πιο ομαλή γίνεται. Στην ουσία, στην διεπαφή χρήστη δεν αλλάζει κάτι από το Xbox One στα Series X|S. Όλα είναι ήδη γνώριμα για αυτούς που είχαν τις προηγούμενες κονσόλες της Microsoft. Πρόκειται για ένα σημαντικό από άποψη hardware upgrade, δίχως η Microsoft να είναι συνέχεια in your face επιδεικνύοντας ότι έχεις αγοράσει την αιχμή της τεχνολογίας στο console gaming. Είναι διακριτικό και το εκτιμώ αυτό, άλλωστε ξέρεις τι έχεις αγοράσει, δεν χρειάζεται να στο υπενθυμίζουν συνέχεια. Η μετάβαση είναι πραγματικά seamless. Οι ρυθμίσεις μεταφέρονται μαζί με το Microsoft account σου, κι έτσι δεν αλλάζει τίποτα στο UΙ ώστε να χρειαστεί να ψάχνεις συνέχεια που βρίσκεται το κάθε τι -μιας και τα ξέρεις ήδη- ενώ ταυτόχρονα όσοι μένουν ακόμη στο One, δεν νιώθουν παραμελλημένοι. Η εμπειρία είναι οπτικά η ίδια, εξάλλου if it ain’t broke, it don’t need fixing.

To Series X παρά την τεράστια ιπποδύναμη που διαθέτει, δεν προσπαθεί να εντυπωσιάσει με gimmicks. Όλες οι λειτουργίες που έχει βάλει η Microsoft στην ναυαρχίδα της, στοχεύουν στην αποδοτικότητα. To Quick Resume, το Low Velocity Architecture, dynamic input lag, τα υψηλά framerates σε εξίσου υψηλές αναλύσεις: όλα αυτά λειτουργούν χωρίς εσύ να χρειάζεται να ανησυχείς για το αν όλα τρέχουν ρολόι. It just works. Βεβαίως, όλα αυτά εντάσσονται στο μεγάλο πλάνο της Microsoft για ένα ενωμένο gaming οικοσύστημα. Σχεδόν όλα τα games που τρέχουν στις Series X|S κονσόλες, τρέχουν και στο Xbox One, όπως ακριβώς και όλες οι διαθέσιμες υπηρεσίες. Κανένας δεν μένει στην απ’ έξω. Οι διαφορές ανάμεσα στην νέα και στην προηγούμενη γενιά είναι αισθητές στις επιδόσεις και συνάμα διακριτικές στην υλοποίηση. Τα παιχνίδια που έπαιζες στο One, τρέχουν στο Series X πολύ καλύτερα. Let me just say, ότι τίποτα δεν είναι καλύτερο από το να παίζω το αγαπημένο Mass Effect 2 (το οποίο κλείνει σύντομα τα 11 του χρόνια) σε 4Κ ανάλυση. Ας μην ξεχνάμε, πως δεν έχουν όλοι οι gamers την δυνατότητα αναβάθμισης, μιας και ενώ τα 510€ που στοιχίζει η κονσόλα είναι ένα πολύ μικρό ποσό για τις δυνατότητες που προσφέρει, είναι μια σημαντική επένδυση για τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η μικρή Ελλάδα κατά την περίοδο της πανδημίας. Εξάλλου, αν δεν έχεις ήδη κονσόλα, good luck finding one· εγώ ακόμα περιμένω την δική μου.

Xbox Series X Review - Η πιο δυνατή κονσόλα της νέας γενιάς, 4 μήνες μετά 7

Ναι αλλά γιατί Series X;

Ίσως η άποψη μου να είναι λίγο βεβιασμένη, μιας και είμαι μέλος της πράσινης ομάδας από τις παλιές καλές μέρες του 360, but hear me out. Θεωρώ πως το Series X είναι η πιο αξιόλογη επιλογή σε αυτήν την γενιά κονσολών. Μινιμαλιστικός σχεδιασμός ο οποίος δεν προσπαθεί να κλέψει την παράσταση, συμβατότητα με σχεδόν όλους τους τίτλους που έχουν κυκλοφορήσει στην οικογένεια Xbox, μέσω του backwards compatibillity με αυξημένες επιδόσεις, επιστροφή του πιο βολικού στο χέρι χειριστηρίου με καλοδεχούμενες αναβαθμίσεις, γνώριμα αναβαθμισμένη εμπειρία χρήσης, και νέες λειτουργίες, οι οποίες βασίζονται στην αποτελεσματικότητα και όχι τον εντυπωσιασμό, ενώ ταυτόχρονα είναι η πιο δυνατή κονσόλα αυτής της γενιάς με βάση και μόνο τους αριθμούς. Επιδόσεις που πραγματικά ανταγωνίζονται gaming PCs, με μόνο 510€.

Κι όμως, το έλεγα πριν από μήνες, και συνεχίζω ακόμα να το πιστεύω, παρά την τεράστια ιπποδύναμη του hardware σε χαμηλή τιμή, το πιο δυνατό χαρτί της Microsoft συνεχίζει να είναι το Game Pass. Η τεράστια βιβλιοθήκη παιχνιδιών και των υπόλοιπων προνομίων που προσφέρονται μέσω της Ultimate συνδρομής, ξεκινώντας από το Console Game Pass στα 10€/μήνα, είναι η μεγαλύτερη προσφορά που θα βρείτε στην gaming αγορά. Αγοράζοντας την κονσόλα, εντός της συσκευασίας θα βρείτε ούτως ή άλλως έναν κωδικό για μια συνδρομή Game Pass, ώστε να μην βρεθείτε στην θέση να παραπονεθείτε ότι «οκ, αγόρασα την καινούρια κονσόλα, τώρα τι παίζω;». Ο κατάλογος των διαθέσιμων τίτλων ξεπερνάει τα 200 σε αριθμό, ενώ ταυτόχρονα παρέχονται ενδιαφέρουσες υπηρεσίες, όπως το xCloud.

Η Microsoft με λίγα λόγια, έχει καταφέρει με επιτυχία να χτίσει ένα οικοσύστημα ανάλογο με αυτό της Apple στον gaming χώρο, ακολουθώντας βέβαια πιο consumer-friendly τακτικές, κι αυτό είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο. Όλα τα στοιχεία που συνθέτουν το οικοσύστημα αυτό συνεργάζονται αποτελεσματικά μεταξύ τους, από το Xbox One και τις Series X|S κονσόλες, μέχρι το Game Pass και τα Companion apps σε PC και κινητές συσκευές, και όλα μαζί συνιστούν την ενιαία gaming εμπειρία που προσπαθεί να δημιουργήσει η Microsoft. Όλο αυτό το εγχείρημα είναι καλά μελετημένο κι έχει πέσει πολύ δουλειά πάνω του, είναι άλλωστε εμφανές από την πρώτη στιγμή. Δεν είναι το δυνατότερο hardware της αγοράς και η ενδιαφέρουσα αισθητική, δεν είναι η τεράστια βιβλιοθήκη παιχνιδιών του Game Pass που θα σε πείσουν να αγοράσεις το Series X· είναι όλα αυτά μαζί, σαν ενιαίο πακέτο.

Ευχαριστούμε πολύ την Microsoft Hellas και το Xbox για την διάθεση του Xbox Series X review unit που χρησιμοποιήσαμε για αυτό το review!

Xbox Series X Review - Η πιο δυνατή κονσόλα της νέας γενιάς, 4 μήνες μετά 8Απάντηση