The Shore Review – Lovecraftιανές περιπέτειες σε ένα ερειπωμένο νησί


Επιτέλους κυκλοφορεί το αναμενόμενο The Shore. Το παιχνίδι, όπως έχουμε αναφερθεί ξανά, είναι ένα indie walking sim φτιαγμένο από τον Άρη Δραγόνη από την Λάρισα. Είναι ενδιαφέρον να βλέπουμε παιχνίδια ελληνικής προέλευσης, πόσο μάλιστα να τα παίζουμε και να τα σχολιάζουμε, πόσο μάλιστα όταν έχουν καλό αποτέλεσμα όπως το The Shore.

The Shore Review - Lovecraftιανές περιπέτειες σε ένα ερειπωμένο νησί 1

Αρχικά πρός ενημέρωση των αναγνωστών, το παιχνίδι είναι Horror Single Player με πολλά στοιχεία Puzzle που περιγράφει μια ιστορία βασισμένο στα μυθολογικά στοιχεία που έχει δημιουργήσει ο H.P. Lovecraft, ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς φανταστικού περιεχομένου που έχουν περάσει από την ιστορία. Το παιχνίδι είναι είναι κάτω των 10 ωρών σχεδιασμένο από Indie εταιρεία οπότε βαθμολογείται και σαν Indie Game.

Γραφικά

The Shore Review - Lovecraftιανές περιπέτειες σε ένα ερειπωμένο νησί 2

Τα γραφικά όπως σε κάθε παιχνίδι είναι ο άμεσος φορέας που προκαλεί ατμόσφαιρα και βασικότερο χαρακτηριστικό των περισσότερων παιχνιδιών που κυκλοφορούν. Στην συγκρκειμένη περίπτωση το Design των χαρακτήρων, έμβιων (και άβιων) όντως όπως και τα διάφορα χαρακτηριστικά αντικείμενα που κοσμίζουν το παιχνίδι ήταν άψογος. Συνεισφέρουν σαφώς στην αφήγηση της ιστορίας και φαίνεται ότι είναι προσεγμένα.

Ο μόνος λόγος που δεν αγγίζουν την τελειότητα είναι λόγω μερικών λεπτομερειών που θα μπορούσαν να είναι πιο καλοσχεδιασμένα σε διάφορα σημεία όπως κάποαι επαναλαμβανόμενα αντικέιμενα (φυλα, γλαροι κλπ) που συμβάλουν στο χτίσιμο του κόσμου. Παρόλα αυτά δεν λειτουργούν αρνητικά για τον υπόλοιπο κόσμο.

Το τοπίο είναι εξαιρετικά σχεδιασμένο βγάζοντας επιτόπου την εικόνα ενός άγωνου τόπου βάζοντας τον παίκτη επιτόπου στην αίσθηση ενός απομονωμένου νησιού που όλα είναι διαφορετικά και κάτι υπάρχει. Ο φωτισμός αξίζει να αναφερθεί γιατι παίζει σημαντικό ρόλο στοντ ονισμό των υπόλοιπων αντικειμένων, ειδικά σε μια θεματολογία που μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει συγκεκριμένη χρώματική παλέτα στον σχεδιασμό της.

Το Build είναι αρκετά καλοφτιαγμένο πράγμα που σημαίνει ότι δίνει μια ομαλότητα στην εικόνα των γραφικών και των σχεδιασμων τους. Όσο καλοφτιαγμένα και αν είναι τα στοιχεία των χαρακτήρων και του κόσμου αν δεν εφαρμοστούν σωστά τότε χάνεται η μαγεία του παιχνιδιού. Πρακτικά, πέρα από μερικά στοιχεία optimization τα οποία φτιάχνονται όλη την ώρα από τους Developers, όλα τα υπόλοιπα στοιχεία είναι ομαλότατα προσαρμοσμένα και είναι οπτικά άρτια.

The Shore Review - Lovecraftιανές περιπέτειες σε ένα ερειπωμένο νησί 3

 

Ήχος – Sound DesignThe Shore Review - Lovecraftιανές περιπέτειες σε ένα ερειπωμένο νησί 4

Από τα καλύτερα στοιχεία του παιχνιδιού είναι η μουσική επένδυση και οι ατμοσφαιρικοί ήχοι που προσαρμόζουν την ανάλογη διάθεση. Αρχικά στο θέμα της μουσικής που πρέπει να επιβάλει το αφηγηματικό στοιχείο, το πετυχαίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό κρίνοντας τα κομμάτια ώς πολύ ωραίες μουσικές συνθέσεις.

Έπειτα στο θέμα των ατμοσφαιρικών ήχων που στην συγκεκριμένη κάστα παιχνιδιών είναι αρκετά σημαντικό στοιχείο, στήνεται ομοιόμορφα η εικόνα μιας ανατριχιαστικής ατμόσφαιρας και δένει ομοιόμορφα το περιβάλλον που θα βρίσκεται ο παίκτης ανάλογα το σημείο του παιχνιδιού. Το μόνο ουσιαστικά αρνητικό ήταν τα περιοδικά Sound Effects που δίνουν ταυτότητα σε διάφορες πράξεις και ήταν υποδεέστερης ποιότητας ( όπως κάποιοι βηματισμοί ή μερικοί ήχοι από άλλους χαρακτήρες που συναντάμε). Το αρνητικό σε αυτό το στοιχείο είναι ότι ενώ όλα τα υπόλοιπα διαμορφώνουν μια όμορφη εικόνα, είναι κρίμα να χαλάει το ηχοτοπίο από μερικούς μικρούς περιστασιακούς ήχους.

Οι φωνές και το Narrative Design, όλου του παιχνιδιού και όχι μόνο των φωνών, είναι πολύ καλά φτιαγμένο και περιγράφει πολύ όμορφα την ιστορία και τα συναισθήματα που βιώνει ο χαρακτήρας. Είναι άξιο σχολιασμού στο θέμα της αφήγησης καθώς τα σκηνικά που περιγράφονται στο παιχνίδι δεν αφορούν καθημερινά βιώματα και πρέπει να περάσουν κάτι το εξωπραγματικό.

The Shore Review - Lovecraftιανές περιπέτειες σε ένα ερειπωμένο νησί 5

Πλοκή The Shore Review - Lovecraftιανές περιπέτειες σε ένα ερειπωμένο νησί 6

Αυτό που θα δεί ο κάθε παίκτης από το πρώτο λεπτό του παιχνιδιού, είναι η βαθιά θέληση του χαρακτήρα μας να βρεί την κόρη του. Έχοντας ένα σκοπό να βρεί το παιδί του πάση θυσία εξερευνεί το νησί ως ναυαγός εκεί, ανακαλύπτοντας συνέχεια πράγματα που διανθίζουν τα μυθολογικά στοιχεία που έχουν δημιουργηθεί, μέσα από ανατριχιαστικές περιγραφές και εικόνες που δημιουργεί πάλι το αφηγηματικόσ τοιχείο.

Όσο προχωράει στην αναζήτηση, τόσο περισσότερο ο πρωταγωνιστής έρχεται σε επαφή με το εξωπραγματικό μέσα από τους γρίφους και τα νέα μέρη που ανακαλύπτει στον χώρο. Ώστόσο, όσο generic και αν μπορεί να θεωρηθεί η βασική ιδέα, δεν σε αφήνει να υποθέσεις την συνέχεια καθώς η ατμόσφαιρα του παιχνιδιού σε συνεργασία με τους γρίφους κρατάνε το ενδιαφέρον, κάνοντας το αισθητά διαφορετικό.

Όσο και αν αφορά ένα κλασσικό δείγμα ιστορίας η συγκεκριμένη εξέλιξη, είναι σημαντικό ότι μια καλή ιστορία όσο κλασσική και αν είναι γίνεται τέλεια αν σχεδιαστεί και τέλεια με τα στοιχεία που την συντελουν. Πάλι έδω αυτό έχει πετύχει καθώς το στόρυ και τα γεγονότα που περιγράφονται αλλά και εξελίσονται. Η εξέλιξη της ιστορίας επίσης συμβαίνει με ομαλούς ρυθμούς και όπως πρέπει δίνοντας χωρίς να λείπουν και τα ανατρεπτικά στοιχεία μέσα από το gameplay που προσδίδουν την ανάλογη αξία στην ιστορία.

The Shore Review - Lovecraftιανές περιπέτειες σε ένα ερειπωμένο νησί 7

Ατμόσφαιρα – GameplayThe Shore Review - Lovecraftιανές περιπέτειες σε ένα ερειπωμένο νησί 8

Κρίνoντας το γενικότερο πλαίσιο του παιχνιδιού σχετικά με αυτό που έχει στήθεί και την αναφερόμενη μυθολογία του Lovecraft, το παιχνίδι έχει από τις καλύτερες ατμόσφαιρες που κυκλοφορούν τόσο σε αισθητκή όσο και σε ποιότητα. Το να στηθεί ένα πλαίσιο παιχνιδιού μπορεί να γίνει σχετικά εύκολα με την τεχνολογία που υπάρχει, αλλά η ομοιομορφία, η προσοχή και ο χαρακτήρας που χρειάζεται να περάσουν μέσα από μια ατμόσφαιρα είναι τα στοιχεία που πρέπει να εφαρμόσει ένας designer. Η ατμόσφαιρα σε κερδίζει από το πρώτο λεπτό από την ομιχλη που περιτριγυρίζει το νησί, τα περίεργα αντικέιμενα, το άγονο έδαφος έως και όλα τα υπόλοιπα στοιχεία που θα δείτε μέσα στο gameplay.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τα Puzzle στοιχεία πρέπει να ενισχύονται και από την ανάλογη ατμόσφαιρα, ειδικά στο horror είδος καθώς εκεί είναι που χτίζεται το ενδιαφέρον του παιχνιδιού. Η ιστορία είναι καλή και το ακουστικό περιεχόμενο επίσης αλλά αν δεν συνοδεύεται από ένα ουσιαστικό gameplay είναι απλά ένα καλό κινηματογραφικό περιεχόμενο. Ως walking sim, είναι επίσης σημαντικό ότι τέτοια παιχνίδια χρειάζονται υπομονή τόσο στην εξέλιξη όσο και στους γρίφους. Μιας και συνήθως υπάρχει αργή εξέλιξη λόγο του λυσίματος των γρίφων, πρέπει να είναι στο βέλτιστο επίπεδο το δέσιμο του gameplay με του στορυ και τους γρίφους. Στην συγκεκριμένη περίπτωση δένουν όλα πολύ ομοιόμορφα.

Ένα στοιχείο που δίνει ωραία στοιχεία στο Gameplay και κατα συνέπεια στο Narrative μέρος της ιστορίας, είναι η χρήση του artifact, που πρακτικά είναι το μόνο μας όπλο εναντίον του υπερφυσικού, κάνοντας τον χαρακτήρα να παίρνει και εκείνος μέρος στο υπερφυσικό εκτός του να διώκεται από αυτό η απλά να το εξερευνεί. Χωρίς να γίνει εκτενέστερη περιγραφή προς αποφυγήν spoil, ουσιαστικά το artifact είναι ένα αντικείμενο που βρίσκει ο ήρωας της ιστορίας σε ένα σημείο του παιχνιδιού που πλέον έχει γίνει κατανοητή η υφή της ιστορίας, και προσωπικά το εκτίμησα σαν μηχανισμό του gameplay, αφού κάνει το The Shore να ξεφέυγει από το κλασσικό horror λύσιμο γρίφων.

The Shore Review - Lovecraftιανές περιπέτειες σε ένα ερειπωμένο νησί 9

 

Γενική Κριτική

The Shore Review - Lovecraftιανές περιπέτειες σε ένα ερειπωμένο νησί 10

Ως φαν των παιχνιδιών με γρίφους και φαν του Lovecraft όπως και να έχει, μπορώ να πώ ότι το παιχνίδι μου άρεσε και με το παραπάνω σε όλα του τα σημεία. Υπάρχει η ωραία εδραίωση της θεματολογίας του Cthulhu, σε συνδυασμό με την βασίκή ιστορία. Από την αρχή του παιχνιδιού συναντάμε τον στόχο και όσο προχωράει η εξέλιξη της ιστορίας ο παίκτης αποτραβιέται όλο και περισσότερο από τον φυσικό κόσμο ομοιόμορφα.

The Shore Review - Lovecraftιανές περιπέτειες σε ένα ερειπωμένο νησί 11

Λύνοντας γρίφους είναι το ενδιαφέρον μέρος του παιχνιδιού αλλά το όμορφο είναι η γενικότερη αισθητική που επικρατεί σε συνδυασμό με το μυστήριο. Η χαρακτηριστική αισθητική των υπερφυσικών χαρακτήρων είναι αυτή που με κέρδισε όπως και οι γρίφοι. Είναι ένα πολύ καλό παιχνίδι για να δεί κάποιος την μυθολογία που έχει χτίσει ο Lovecraft μέσω μιας καλλιτεχνικής απεικόνιση με πολύ όμορφες εικόνες και απλούς gameplay μηχανισμούς. Η γενικότερη εικόνα που έχει χτιστεί στα πλάνα και στις σκηνές του παιχνιδιού, τόσο ώς απεικόνιση αλλά και σκηνοθετικά είναι πολύ όμορφα φτιαγμένη και σίγουρα αξίζει. Ακόμα καλύτερα, είναι πολύ καλή εικόνα να μπορούμε να βλέπουμε τέτοιες παραγωγές με ουσιαστική ποιότητα από developers της χώρας μας ώστε να ανέβει σε επίπεδο που ωχριά σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την ομάδα του The Shore για την διάθεση του review copy που χρησιμοποιήσαμε για αυτό το review.

The Shore Review - Lovecraftιανές περιπέτειες σε ένα ερειπωμένο νησί 12Απάντηση